Wat betekenen de symbolen op de oven van je fornuis?

De betekenis van de symbolen op je oven

Hetelucht

Het symbool met de ventilator is de hetelucht stand van je oven. Op deze stand gebruikt je oven een ventilator om de warmte gelijkmatig te verdelen. De hetelucht stand is vooral handig omdat je snel én op meerdere niveaus bakt. Je kan zonder probleem meerdere ovenroosters of bakplaten in de oven schuiven. Ideaal voor verse koekjes of een overheerlijke ovenschotel.

Hetelucht

Onderwarmte

Als je enkel onderwarmte wilt gebruiken, gebruik je het symbool met onderaan een doorlopende streep. In deze stand worden enkel de onderste verwarmingselementen van de oven verwarmd. Ideaal voor gerechten waarbij je een knapperige korst wenst zoals een taartbodem.

Onderwarmte

Boven- en onderwarmte

De boven- en onderwarmte stand is de meest traditionele manier om voedsel te bereiden. Je herkent het symbool aan de doorlopende streep boven- en onderaan de oven. Zoals de naam al aangeeft, worden bij deze stand zowel het bovenste als onderste verwarmingselement van de oven ingeschakeld. Ideaal voor perfect gegaarde groenten of knapperige broodjes.

Onder- en bovenwarmte

Bovenwarmte

Het symbool met enkel een volledige streep bovenaan de oven is de bovenwarmte stand. Hierbij worden enkel de bovenste verwarmingselementen van de oven ingeschakeld. Deze functie is ideaal voor gerechten die een krokante korst of topping nodig hebben, zoals gegratineerde gerechten en lasagne.

Bovenwarmte

Grote grill

De grote grill stand van je oven herken je aan het symbool met bovenaan een volledige geribbelde lijn. Bij deze functie wordt het hele grill-element van je oven ingeschakeld. Deze stand zorgt voor een intense en directe hitte van bovenaf. De grote grill functie wordt vooral gebruikt om steaks, hamburgers, groenten en vis te grillen.

Grote grill

Kleine grill

De kleine grill stand van een oven is een functie waarbij een deel van het grill-element van de oven wordt ingeschakeld. Deze stand zorgt voor een minder intense hitte dan de grote grill stand en is daardoor geschikt voor het grillen van kleinere porties voedsel zoals tosti’s, broodjes, groenten en kleinere stukken vlees of vis.

Je herkent de kleine grill stand aan het symbool met een kleinere geribbelde lijn.

Kleine grill

Circulatiegrill

Bij de circulatiegrill stand wordt de warmte gelijkmatig verdeeld door de ventilator in de oven, terwijl het grill-element zorgt voor een intense hitte van bovenaf. Het symbool is dan ook een combinatie van de hetelucht- en grillstand. De circulatiegrill zorgt ervoor dat het voedsel gelijkmatig wordt gegrild en een krokante korst krijgt, terwijl de binnenkant mals en sappig blijft. Ideaal voor grotere stukken vlees zoals een kippenborst of een hele kip.

Circulatiegrill

Pizzastand

De pizzastand van je oven herken je aan het symbool met een ventilator en volle streep onderaan. Bij de pizzastand wordt de hitte gelijkmatig verdeeld door de ventilator in de oven, terwijl het onderste verwarmingselement zorgt voor een intense hitte onderaan. Dit creëert de ideale omstandigheden voor het bakken van pizza’s, waarbij de bodem knapperig en bruin wordt en de kaas smelt.

Pizzastand

Stomen

Sommige ovens hebben ook een stoomfunctie. Die herken je door het symbool met wolkjes. Deze stand zorgt voor een hoge luchtvochtigheid in je oven. Hierdoor worden je gerechten sappiger en malser en krijgen ze een knapperige korst.

Bij de stoom stand wordt water in de oven verdampt en verspreid door middel van een ventilator. Ideaal voor het bereiden van vochtige gerechten zoals vis, groenten en brood.

Stoomoven

Symbolen op combi ovens

Een combi oven is een combinatie tussen een conventionele oven en een magnetron (microgolfoven). Dit soort oven biedt meerdere mogelijkheden om voedsel te bereiden en heeft dus ook verschillende symbolen.

Microgolfoven

Microgolf

De microgolfstand van een oven, ook bekend als de magnetronfunctie, maakt gebruik van microgolven om voedsel snel te verwarmen en te koken. Deze functie is ideaal voor het opwarmen van restjes. Deze stand herken je aan het symbool met drie golven.

In tegenstelling tot de andere standen van de oven, verwarmt de microgolfstand het voedsel niet vanuit de buitenkant. In plaats daarvan genereren de microgolven elektromagnetische energie die de moleculen in het voedsel laten trillen, waardoor warmte ontstaat. Hierdoor wordt het voedsel snel en gelijkmatig opgewarmd.

Ontdooien

Ontdooien

Bij de ontdooistand wordt de magnetronfunctie van de oven gebruikt om het bevroren voedsel geleidelijk te ontdooien. De oven regelt het vermogen en de tijd automatisch, afhankelijk van het gewicht en de dikte van het voedsel. Hierdoor wordt het voedsel op een gelijkmatige manier ontdooid en wordt het risico op oververhitting en bacteriegroei verminderd.

Dit symbool is vaak een combinatie van ijsvlokjes en waterdruppels.

Benut je fornuis en oven optimaal

Een fornuis biedt een stijlvolle combinatie tussen een kookplaat en oven. Het is een esthetische meerwaarde voor je keuken, maar vooral een technische voltreffer. Een fornuis met garingsoven, een fornuis met grilloven of zelfs een fornuis met een oven met spit? De opties zijn eindeloos.

Omdat er zoveel mogelijkheden zijn, kunnen de symbolen op je oven soms verwarrend zijn. We zetten ze graag voor je op een rijtje zodat je optimaal geniet van de oven en andere functies van je nieuwe gasfornuis of inductiefornuis.

Betekenis symbolen oven

Bijzondere symbolen op je oven

Verlichting

Verlichting

Automatische bereidingen

Automatische bereidingen

Bakkersfunctie

Bakkers functie

Bovenwarmte + ventilatie

Bovenwarmte + ventilatie

Braadthermometer

Braadthermometer

Eco onder- en bovenwarmte

Eco onder- en bovenwarmte

Garen met stoom tot 100°C

Garen met stoom tot 100°C

Garen met stoom tot 130°C

Garen met stoom tot 130°C

Geventileerde turbogrill

Geventileerde turbogrill

Grill + draaispit

Grill + draaispit

Grill en onderwarmte

Grill en onderwarmte

intensief bakken

intensief bakken

Microgolf + grill + hetelucht

Microgolf + grill + hetelucht

Microgolf + grill

Microgolf + grill

Microgolf + hetelucht

Microgolf + hetelucht

Ontdooien op basis van gewicht

Ontdooien op basis van gewicht

Ontdooien op basis van tijd

Ontdooien op basis van tijd

Reinging

Reinging

Snel voorverwarmen

Snel voorverwarmen

Stoom assistente

Stoom assistente

Ventilatie + onderwarmte

Ventilatie + onderwarmte

Zelfreiniging door pyrolyse

Zelfreiniging door pyrolyse

No-limits

Jouw specialist in ovens en fornuizen

Ben jij op zoek naar een oven met een specifieke functie? Wil jij een fornuis dat jouw keuken omtovert tot een unieke en stijlvolle plek? Breng dan zeker een bezoek aan onze showroom of ontdek al onze fornuizen op onze website.

Contacteer ons gerust als je nog met vragen zit of voor vrijblijvend advies. Adam helpt je graag verder.