Barbecue schoonmaken

Wat na de aankoop van je barbecue?

Heb jij deze zomer genoten van heerlijke zomeravonden met vrienden en familie rond de barbecue? Dan heb je na het bakken en braden vast en zeker gemerkt dat je barbecue er vaak vuil uitziet. Om de esthetische waarde van je BBQ te behouden en hygiëne te garanderen, is goed onderhoud belangrijk.

Alles begint bij het grondig schoonmaken van je barbecue. Hoe je dat doet, ontdek je in dit artikel.

Barbecue proper maken
barbecue schoonmaken

Barbecue schoonmaken: stappenplan

Volg deze stappen na het gebruik van je barbecue om de levensduur te optimaliseren.

 1. Voorbereiding: zorg er voor dat je barbecue volledig is afgekoeld. Dit is van cruciaal belang om brandwonden te voorkomen. Verwijder het houtskool uit de barbecue of zet de gastoevoer uit.
 2. Verwijder de grillroosters: haal de grillroosters uit de barbecue en borstel ze grondig om resten te verwijderen. Hiervoor gebruik je een staalborstel of een speciale grillborstel.
 3. Leeg de aslade: verwijder as en verbrande houtskool uit de aslade om een goede luchtstroom te behouden
 4. Reinig de binnenkant: gebruik een grillborstel of een grillreiniger om de binnenkant van de barbecue te schrobben. Verwijder vet en voedselresten.
 5. Maak de buitenkant schoon: veeg de buitenkant van de barbecue af met een vochtige doek om stof en vuil te verwijderen.
 6. Controleer de branders: als je een gasbarbecue hebt, controleer dan de branders op verstoppingen en maak ze schoon.
 7. Vervang koolfilters: als je een houtskoolbarbecue met koolfilters hebt, controleer dan de staat ervan en vervang ze indien nodig.
 8. Monteer alles weer: plaats de grillroosters terug in de barbecue.

Vragen over het schoonmaken van je barbecue?

Zaakvoerder Adam staat met 25 jaar ervaring klaar om jou te ondersteunen.
Contacteer hem gerust.

Adam Langenberg

Zaakvoerder
Helpt je graag verder met al je vragen
04 75 46 16 33

Wat als mijn rooster heel vuil is?

Ben je in alle gezelligheid je rooster vergeten te reinigen en zit je nu met aangekoekte vuilresten? Geen nood, jouw rooster valt nog te redden. Probeer volgende methoden:

 • Meng drie eetlepels natricumcarbonaat met een eetlepel water en breng dit aan op het rooster. Gebruik gerust wat extra natricumcarbonaat bij echt hardnekkige vlekken. Laat het mengsel even intrekken en maak het rooster proper met een spons.
 • Snijd een rauwe ajuin doormidden en verhit het rooster. Trek ovenhandschonen aan en wrijf met de halve ajuin over het hete BBQ-rooster. Draai het rooster voorzichtig om en wrijf erover met de ajuin. Veeg het rooster daarna proper met een spons.
 • Neem een stuk aluminiumfolie van +- 20 centimeter en maak er een prop van. Wrijf ermee over het BBQ-rooster om alle aangekoekte etensresten te verwijderen.

Een tip om dit te voorkomen: laat je rooster volledig afkoelen en leg het een nacht in het gras. Door de dauw op het gras weken de etensresten vanzelf los. De losgekomen etensresten veeg je er de volgende dag eenvoudig af.

Tips voor periodiek onderhoud  

We geven je graag nog enkele tips & tricks voor het periodiek onderhoud van je barbecue.

 • Bedek je barbecue wanneer hij niet in gebruik is om te voorkomen dat er vuil en vocht binnendringt.
 • Gebruik een grillmat om gemorst vet en voedsel op te vangen, zo is je grill makkelijker schoon te maken.
 • Overweeg het gebruik van aluminiumfolie op de grillroosters om ze te beschermen en het schoonmaken te vergemakkelijken.