Amerikaanse koelkast onderhouden

Wat na de aankoop van je Amerikaanse koelkast?

Ben jij de trotse eigenaar van een karaktervolle hypermoderne Amerikaanse koelkast? Dan wil je natuurlijk weten hoe je die best onderhoudt. Zo ziet je Amerikaanse koelkast er niet enkel beter uit, je geniet ook van een optimale levensduur.

Een Amerikaanse koelkast brengt niet al te veel onderhoud met zich mee. De kleine onderhoudstaakjes zijn zo gebeurd en vergen enkel een beetje handigheid. In een handomdraai is jouw Amerikaanse koelkast weer zoals nieuw.

Amerikaanse koelkast onderhouden

Amerikaanse koelkast reinigen

Een Amerikaanse koelkast reinigen is een heel eenvoudige onderhoudstaak. Eerst en vooral maak je de koelkast leeg. Het ideale moment om de houdbaarheidsdatum van dat potje mosterd achterin de ijskast even te dubbelchecken.

Haal alles uit de ijskast en reinig de binnenkant van de deuren, planken, laden en ijsmaker met een mild sopje en warm water. Gebruik gerust een schuursponsje om hardnekkigere vlekken zoals gemorste vloeistoffen te verwijderen.

Pas wel op, want je bent nog steeds in je ijskast bezig, de plaats waar je je voeding bewaart. Gebruik dus absoluut geen agressieve chemicaliën zoals een bleekmiddel om je Amerikaanse koelkast te reinigen.

Kies voor warm water met enkele druppels afwasmiddel om de binnen- en buitenkant van je koelkast te reinigen.

Waterdispenser en ijsmaker schoonmaken

Heeft jouw Amerikaanse koelkast een ingebouwde waterdispenser en/of ijsmaker? Dan moeten deze ook gereinigd worden om goed te blijven functioneren en hygiëne te handhaven.

Ijsmaker reinigen

Trek de ijsmachine van de waterbron af om te voorkomen dat er water blijft stromen tijdens het reinigen. Verwijder de ijslade en het ijsbakje en gooi eventueel oud ijs weg. Was ze grondig met een mild sopje en warm water.

Het ijsmakermechanisme veeg je schoon met een zachte doek of spons. Is er ijsophoping? Verwijder het voorzichtig met een tandenborstel.

Waterdispenser reinigen

Reinig het mondstuk of de dispenser met een mild sopje en een vochtige doek. Is er kalkaanslag aanwezig? Dan gebruik je best een azijnoplossing. Hiervoor meng je gelijke delen water en azijn. Breng het mengsel aan op het mondstuk, laat het een paar minuten intrekken en spoel vervolgens grondig met schoon water.

Waterfilter Amerikaanse koelkast vervangen

Heb je een Amerikaanse koelkast met een ingebouwde waterfilter? Dan moet deze regelmatig vervangen worden. De exacte termijn is moeilijk te bepalen.

Bij normaal gebruik gaat een waterfilter gemiddeld 6 maanden mee. Is jouw waterfilter aan vervanging toe? We helpen je graag verder met deze producten.

Luchtroosters schoonmaken

Om een goede luchtstroom te behouden is het ook belangrijk om je luchtroosters regelmatig te reinigen. Hiervoor schakel je de ijskast wel best volledig uit om elektrische schokken te vermijden.

Gebruik een stofzuiger met een smal mondstuk of een borstel met zachte haren om voorzichtig stof en vuil uit de luchtroosters en ventilatieopeningen te verwijderen. Werk van boven naar beneden om te voorkomen dat vuil in reeds gereinigde gebieden valt.

Bevochtig een zachte doek of spons met een mild sopje van water en een beetje zeep. Veeg de luchtroosters en de directe omgeving schoon om vetvlekken of andere resten te verwijderen. Gebruik daarna een doek om alles grondig af te drogen.

Heeft jouw Amerikaanse koelkast ventilatoren achter de roosters? Zorg er dan voor dat ook deze vrij zijn van stof en vuil. Laat alles goed opdrogen en schakel je koelkast weer in.

Amerikaanse koelkast ontdooien

De meeste Amerikaanse koelkasten zijn no-frost. Is dit bij jou niet het geval en heb je last van ijsophoping? Dan zit er niets anders om op je ijskast uit te schakelen, volledig te laten ontdooien en schoon te maken.

Zorg er in dit geval wel voor dat je je diepvriesproducten tijdelijk ergens anders opslaat. Wederom het ideale moment voor een controle op je houdbaarheidsdata.

Algemene elementen controleren

Een laatste belangrijke onderhoudstaak is het controleren van je algemene elementen. Denk bijvoorbeeld aan de temperatuur en de deurrubbers.

Controleer de afdichtingsrubbers van je Amerikaanse koelkast regelmatig op scheuren of slijtage. Vervang ze indien nodig om een goede afdichting te behouden.

Check of de ingestelde temperatuur overeenkomt met de temperatuur in je koelkast. Is dit niet zo, dan is er mogelijk een technisch probleem en is herstelling nodig.

Adam Langenberg

Zaakvoerder
Helpt je graag verder met al je vragen
04 75 46 16 33

En wat met de onaangename geurtjes in mijn Amerikaanse koelkast?

Als je de onderhoudstaken niet volgens de regels van de kunst volgt, resulteert dat vaak in onaangename geurtjes. Stinkt jouw Amerikaanse koelkast? We geven je graag enkele tips en tricks mee. Eén belangrijke voorwaarde voor je verder mag lezen: vanaf nu neem je het onderhoud van je koelkast wél serieus

1. Verwijder bedorven voedsel: de meest voorkomende oorzaak van een stinkende koelkast is bedorven voedsel. Ga door de koelkast en verwijder alle voedingsmiddelen die over datum zijn of er verdacht uitzien en ruiken

2. Grondige reiniging: haal al het voedsel uit de koelkast en zet het tijdelijk ergens anders neer. Verwijder vervolgens alle losse onderdelen, zoals planken, laden en bakjes. Was deze grondig met warm water en zeep. Gebruik ook een mild schoonmaakmiddel om de binnenkant van de koelkast schoon te maken. Spoel goed af en droog alles af.

3. Actieve kool of natriumbicarbonaat: plaats een kom met actieve kool of natriumbicarbonaat (zuiveringszout) in je Amerikaanse koelkast. Deze stoffen absorberen geuren en helpen de lucht op te frissen. Vervang de kom regelmatig, aangezien de inhoud na verloop van tijd verzadigd geraakt.

4. Gebruik koffiebonen: koffiebonen hebben een sterke geur die andere geuren neutraliseert. Plaats een open bakje met koffiebonen in de koelkast.

5. Citrusvruchten: snijd een citroen of sinaasappel in tweeën en plaats deze in de koelkast. De natuurlijke citrusgeur helpt bij het neutraliseren van onaangename geuren.

6. Azijn: een kom met azijn helpt ook om geuren te neutraliseren. Laat het een nacht in de koelkast staan en verwijder het de volgende dag.

7. Houtskool: geactiveerde houtskool is een andere optie om geuren te absorberen. Plaats enkele stukjes geactiveerde houtskool in een kom en zet deze in de koelkast.